Konec školního roku za

Škola

Profesia Days 2018

Dne 8. listopadu 2018 se žáci 5. OAb zúčastnili veletrhu práce pod názvem Profesia Days, který se konal na holešovickém výstavišti v Praze. K vidění zde bylo přes 100 vystavovatelů z téměř všech pracovních odvětví. Zájemci měli příležitost si na specializovaných stáncích získat certifikáty z cizího jazyka nebo znalostí v oblasti IT. Nedílnou součástí byly taktéž přednášky několika známých osobností. Objevila se zde například známá Youtuberka WEEF, která se ve svém půlhodinovém bloku rozpovídala o tom, zda se dá uživit blogováním o cestování.

Ve čtvrtek 5. dubna se naši studenti zúčastnili již devátého ročníku Prezentiády na Univerzitě Hradec Králové. Za naši školu soutěžili dva týmy, a to tým „Sjetá kola“ ve složení Jiří Matěják, Vít Vodehnal a Věra Lebdušková (kapitánka týmu, která se bohužel nemohla dostavit) a „Trn mezi růžemi“ ve složení Dominika Vyšinská, Sandra Spindlerová a „trn“ Michal Krejčí.

Bradlový chodník - Nadace Emil

Nadace Emil naší škole štědře poskytla dotaci, za níž byla zakoupena nová rehabilitační pomůcka – Bradlový chodník, který bude umístěn na 3. patře školy.

Tento 3 metry dlouhý a 1 metr široký chodník je výborná pomůcka v oblasti léčebné rehabilitace. Používá se pro navrácení hybnosti dolních končetin u pacientů s pohybovým omezením po různých neurologických onemocněních a úrazech.

Je tvořen ocelovou konstrukcí a dřevěnou plochou s nerezovými výškově nastavitelnými bradly. Lze nasimulovat různé typy povrchů, jako například: rovný, písčitý, kamínkový či signalizační s nášlapnými symboly.

Já osobně pevně věřím, že si u nás tato cvičební pomůcka najde své místo a zájemce.

Dne 15. února 2018 se uskutečnil 7. regionální veletrh fiktivních firem v Náchodě, kde se účastnily 2 fiktivní firmy z naší školy a to: PLACKAcom a SPINNER.

Bohužel se veletrh letos nevydařil, jak bychom si přáli.

Umístění je následující:

  • V soutěži o nejlepší katalog se umístil pouze SPINNER a to na 3. místě.
  • PLACKAcom se bohužel neumístila.

Koho by nepobavila situace, kdy k vám přijde někdo, jako Radim Fiala a zprvu tedy slušně pozdraví, ale hned na to požádá aulu plnou lidí o nabíječku ke svému mrtvému mobilu? A nebo je opřený o stůl a omylem si převrhne plechovku Coca-Coly na svůj "mrtvý" mobil, s poněkud sprostým anglickým výrazem, který zde, z profesionálních důvodů, nemohu uvést? Troufnu si říct, že tyto situace by nenechaly chladným nikoho, včetně mě.

Ano, byla jsem velice nervózní, když jsem v úterý 30. 1. čekala, i s dalšími studenty, na již zmíněného herce, Radima Fialu. Přejížděla jsem s vozíkem z jednoho rohu do druhého, kontrolovala schody a výtah a posléze jsem zažádala i o otevření okna. Zhruba za deset minut se ukázalo, že moje obavy a nervy byly naprosto zbytečné. Do skoro naplněné auly naší školy přišel úplně pohodový, slušný člověk a zároveň tolik očekávaný host. Pan Fiala byl naprosto uvolněný a sympatický už od první věty. S jeho povolením a častým výrokem "Vždyť jsme lidi," někteří z nás začali pořizovat fotky.

Pokud chcete vědět, na co všechno jsme se ho ptali, pokračujte dále... Oh a mimochodem, nabíječka se nakonec našla.

Dne 30. ledna 2018 se uskutečnil 15. ročník veletrhu fiktivních firem v Hradci Králové, kterého se účastnily 2 školní fiktivní firmy, a to PLACKAcom a SPINNER.

Naše firmy obsadily 2 příčky:

  • PLACKAcom, s. r. o. → hodnocení reklamních spotů - 3. místo
  • SPINNER, s. r. o. → nejhezčí leták

Dále jsme se umístily pod stupněm vítězů následujíce:

  • PLACKAcom, s. r. o. → nejhezčí leták - 4. místo, celkové hodnocení firem - 16. místo
  • SPINNER, s. r. o. → hodnocení reklamních spotů - 5. místo, celkové hodnocení firem - 10. místo

Více informací o veletrhu fiktivních firem Hradec Králové najdete na facebookových stránkách.

Kontakt

 

Adresa:

SVČ - Školní noviny
Střední škola Olgy Havlové
Obchodní 282
542 25 Janské Lázně
 
E-mail: noviny@ssoh.cz
 

 

 

Redakce školních novin

 

Redakční rada Školních novin pro školní rok 2017/2018

  • Alina Petr - zakladatel projektu, vedoucí kroužku
  • Písařík Jan - správa webu, šéfredaktor
  • Ryšlavá Tereza - zástupkyně šéfredaktora, redaktorka
  • Lebdušková Věra - redaktorka
  • Michal Krejčí - externí pracovník
  • Stříbrný Martine - redaktor
  • Vyšinská Dominika - redaktorka

 

Poděkování patří také bývalým žákům, kteří se podíleli na tvorbě školních novin:

  • Vítek Ladislav
  • Forbelský Jan
  • Hájková Nikola
  • Nedvěd Jaroslav
  • Habáňová Petra
  • Spindlerová Sandra
  • Krejčí Michal
  • Blažek Karel 
  • Dian Kryštof 
  • Dočekal Michal
  • Klinger Martin
  • Musilová Šárka
  • Dolan Petr
  • Khol Jan
  • Kuhn Petr
  • Navrátil Radim
  • Pokorný Petr
  • Pospíšil Vojtěch
  • Stolínová Markéta
  • Trávníček Richard
  • Zálišová Veronika

O nás

 

Hlavním cílem projektu „Školní noviny“ je aktuálně informovat nejenom žáky a zaměstance školy, ale i širokou veřejnost o kulturních, volnočasových a sportovních aktivitách žáků naší školy. Školní noviny volně navazují na tištěný měsíčník „Poprask“, jehož historie sahá až do minulého století (rok 1998).

Současná redakce žije žhavou současností: papír nahradil textový editor, články doplňují digitální fotografie. Diskutujeme pomocí elektronické pošty. Všechny tyto „vymoženosti moderní doby“ nesmírně ulehčují a urychlují redaktorům práci. Školní noviny jsou ale organismem živým a neustále se rozšiřujícím nejen co do počtu přímých spolupracovníků, ale i do dalších obzorů.

Upřímně proto uvítáme nejen nové kolegy, ale i všechny názory, které umožní Školním novinám „koláč sledovanosti“ nejen zvětšit, ale též ho učinit chutnějším.

Škola bez bariér

Bezbariérovost celé budovy je hlavní předností naší školy. Žáci i s nejtěžším postižením jsou při přesunech v areálu školy zcela soběstační. Sklon komunikací je max. 8 %. V areálu školy jsou výtahy s fotobuňkou, madla na chodbách i tlačítka ve správné výši. Rovněž toalety, sprchy a umývadla jsou výškově i prostorově přizpůsobeny vozíkům. V koupelnách a bazénu je speciální zvedací zařízení. Pohybové potíže studentů jsou řešeny také při práci s psacími stroji a počítači. Pokud to zdravotní stav studentů vyžaduje, mohou se zúčastnit výuky na polohovacím lehátku. Při přesunech studentů pomáhá upravený mikrobus s nakládací plošinou, který může současně přepravovat až 4 osoby na elektrickém vozíku.

   

Střední škola Olgy Havlové, Janské Lázně

Foto školy

Poloha

Lázeňské městečko Janské Lázně leží v okrese Trutnov, na úpatí Černé hory. Zdejší lázně mají staletou tradici v léčení a rehabilitaci nemocných nervových a nemocí pohybového ústrojí.


Historie

V letech 1992 - 1994 byla v blízkosti lázní vybudována ojedinělá střední škola pro tělesně postižené. Dne 16. 9. 1994 byla škola slavnostně otevřena za účasti paní Olgy Havlové.

Architektonické řešení školy uplatňuje všechny současné moderní požadavky na prostředí pro vzdělávání studentů se speciálními potřebami.


Škola, internát

Typ školy: speciální škola pro tělesně postižené.

Zřizovatel: MŠMT ČR.

Kapacita školy: 102 studentů.

Kapacita internátu: 90 míst.

Věk: od ukončení základního vzdělání po dospělé.

Strava: celodenní (oběd - výběr ze 2 jídel).

Ubytování: domov mládeže s celotýdenním provozem (přibližně 6 povinných odjezdů za rok) nebo každodenní dojíždění.

Poplatky: bezplatné studium, strava a ubytování dle vyhlášky.



Informace o zařízení

Škola má celostátní působnost a je určena pro studenty s postižením pohybového aparátu, a to i se závažnou poruchou motoriky.

V budově školy sídlí rehabilitační pracoviště s odborným personálem, které poskytuje péči dle předpisu lékaře. V domově mládeže, kde jsou studenti ubytování, je trvalá služba zdravotní sestry spolupracující s vychovateli.

V době mimo vyučování mají studenti možnost se zapojit do zájmových aktivit zajišťovaných internátem, školou, nebo školním klubem. Studenti mohou navštěvovat hudební , grafický či výtvarný klub, oddíly florbalu, boccie, plavání, lukostřelby, nebo stolního tenisu. Více o volnočasových aktivitách naleznete v sekci Internát a Školní klub.



Stavební řešení školy

V zcela bezbariérovém objektu je západní křídlo s učebnami a kabinety, v přízemí se nachází jídelna. Střední blok má vstupní halu, aulu, rehabilitační oddělení a Speciální pedagogické centrum. Východní blok zahrnuje bazén, tělocvičnu, garáže a oddechový prostor. Budova školy je krytými chodbami spojena se třemi ubytovacími objekty domova mládeže. V každém pavilonu je 12 dvoulůžkových pokojů s potřebným příslušenstvím a zázemím.

Podkategorie

Náš Facebook

Doporučujeme

vozickar.com
holkynatahunaprahu.cz
vozejkov.cz
vozickar.com

Podporuje nás

joomlashine.com

Kurzovní lístek

Nahoru