Konec školního roku za

Archiv

Již po osmnácté se sešli v Aule školy žáci, rodiče a zaměstanci k  zahájení nového Školního roku 2011/2012. Žáky přivítal úvodním slovem již tradičně pan ředitel a zástupce ředitele školy. Byla představena nová vedoucí vychovatelka paní Salwenderová. Po skončení se žáci odebrali do tříd na první letošní vyučovací "třídnickou" hodinu.

{phocagallery view=categories|imagecategories=1|imagecategoriessize=0|hidecategories=8,2,3,10,7,12,4,11,6,5,9}

Slavnostní zahájení školního roku 2011/2012 proběhne v aule Obchodní akademie ve čtvrtek 1. září 2011 v 8:30. Poté se žáci odeberou do svých tříd na třídnické hodiny.

Vyhláška, která stanoví novou podobu parkovacího průkazu pro zdravotně postižené a umožní handicapovaným parkovat na vyhrazených místech i v jiných státech EU, by měla začít platit v druhé polovině září. ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Nový průkaz nahradí dosavadní označení 01 se symbolem invalidního vozíku, které se používá pro označení vozidla přepravujícího osobu těžce postiženou nebo těžce pohybově postiženou. Vyhláška provádí novelu silničního zákona, která zavedla mezinárodní označení pro invalidy podle druhu postižení a zpřísnila podmínky pro vydání parkovacího průkazu pro osoby tělesně postižené. V Česku disponuje parkovacím průkazem pro handicapované přibližně 350.000 lidí.

Na práci zmrzačené leností, nedbalostí nebo neumětelstvím zdravých lidi by vlastně nemělo být nic zábavného. Ale někdy je! Sbírejte s námi "povedené" plody choré práce. Foťte je a posílejte, ať mají aspoň nějaký smysl. Mnohdy je těžké uvěřit, že to udělal někdo zdravý. Mnohdy je těžké o tom vyprávět. Je lepší to vidět! Webové stránky projektu

Časový rozpis:

Kde

Zodpovídá: Ing. Oldřich Vágner

Kontakt:

Organizuje: Školní klub

 

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása poslal členským organizacím dopis, který obsahuje první základní připomínky k navrženým zákonům tzv. sociální reformy. NRZP považuje obecně předkládaný koncept sociální reformy za nepřijatelný. Dochází de facto k likvidaci všech nástrojů podpory osob se zdravotním postižením. Václav Krása zdůrazňuje, že ve snaze o zabránění přijetí těchto návrhů bude NRZP potřebovat podporu veřejnosti.

Naše škola má jedinečnou šanci navštívit muzikál Jesus Christ Superstar, který se koná 16.dubna 2011 v Praze. Zájezd je spojený s náštěvou bludiště na Petříně. Přihlásit se mohou všichni žáci i zaměstnanci. Cena zájezdu stojí 320,-Kč.

Obchodní akademie v Janských Lázních nabízí tři typy studia. Jde o školu speciální, protože zde studují hlavně mladí lidé se zdravotními a pohybovými problémy. Ke studiu lze přijmout i uchazeče bez zdravotního omezení. Součástí školy je tělocvična, bazén, školní jídelna a internát. Ten je situován tak, že budova školy je chodbami spojena se třemi ubytovacími domy. V každém z těchto pavilonů je dvanáct dvou až třílůžkových pokojů s potřebným příslušenstvím a zázemím. K dispozici jsou počítačové učebny a bezplatný stálý přístup na internet ve škole, za příplatek i na internátu.


Studium na speciální škole


Obor obchodní akademie je čtyřletý, ale délka studia se může s ohledem na zdravotní stav studenta individuálně prodloužit o jeden nebo dva roky. To umožňuje kombinovat rozvrh výuky s rehabilitací a je výhodou pro ty, kteří potřebují více času na přesuny, běžné denní aktivity a přípravu na výuku. Obchodní škola je dvouletá a její úspěšní absolventi mohou přestoupit na maturitní studium nebo pokračovat na dvouletých nástavbách ukončených maturitou. Také tento obor se může s ohledem na zdravotní stav studenta individuálně prodloužit o jeden nebo dva roky. Praktická škola je rovněž dvouletá. Jsou do ní přijímáni hlavně ti uchazeči, kteří nedokončili celou ZŠ nebo ukončili zvláštní školu. Může být ovšem i vhodným vzdělávacím prostředím pro ty mladé lidi, kteří potřebují uspořádat vědomosti a dovednosti v situaci, kdy zdravotní potíže a změny znemožnily řádnou docházku do základní školy nebo nějak snížily psychickou výkonnost po jejím dokončení. Také tento obor se může s ohledem na zdravotní stav studenta individuálně prodloužit o jeden nebo dva roky.

V odůvodněných případech mohou na méně náročný typ studia přecházet v průběhu prvního ročníku ti žáci OA, kteří během studia zjistí, že jejich onemocnění nebo postižení jim neumožní aspirovat na maturitní studium. V opačné situaci umožňujeme, aby žák úspěšný na obchodní škole pokračoval k maturitě na obchodní akademii. Tyto případy řeší škola ve spolupráci se Speciálním pedagogickým centrem individuálně, podle prospěchu a zdravotního stavu studenta. Stejně individuálně řešíme případy lidí, u kterých dojde již v dospělosti ke změně pohybových schopností úrazem nebo onemocněním v takové míře, že nejsou schopni dále vykonávat své původní povolání a přitom mají dostatek motivace a psychických schopností rekvalifikovat se formou řádného studia.


Hlavní nabídka školy nevychází z vyhraněných doplňkových vzdělávacích programů, ale z toho, že je zcela bezbariérová a umožňuje vzdělávání i studentům se závažnou pohybovou poruchou. Pozornost je přirozeně věnována výuce jazyků a výpočetní technice jako oblastem, ve kterých se mohou dobře profesně uplatnit i lidé s výrazným motorickým omezením. Volitelné předměty i mimoškolní aktivity jsou cíleny na rozvíjení soběstačnosti a samostatnosti. Organizace výuky se přizpůsobuje zdravotnímu stavu žáků.


V objektu školy sídlí rehabilitační pracoviště s odborným personálem, které poskytuje péči dle předpisu lékaře.


V internátu, kde jsou studenti ubytováni, je trvalá služba zdravotní sestry. Sestry úzce spolupracují s vychovateli. Zejména však společně s asistenty poskytují ošetřovatelskou péči těm studentům, kteří nejsou soběstační nebo pravidelně potřebují servis a pomoc zdravotníka.


Ve škole dále sídlí Speciální pedagogické centrum (SPC). Zajišťuje žákům i jejich rodinám kontakt s odborníky - lékařem, sociální pracovnicí, speciálními pedagogy a psychologem. Smyslem SPC je pomoc rodinám s pohybově postiženými dětmi především z krkonošské části východočeského regionu. Samotná škola ovšem přijímá žáky z celé ČR.


Na škole působí 2 sportovní kluby. Jejich trenéři ve spolupráci s kvalifikovanými vychovateli se odborně zaměřují na rozvíjení sportů vhodných pro tělesně postižené, jako je plavání, florbal, boccia, cyklistika, atletika, závěsný kuželník, šachy, lukostřelba, curling. V zimním období je pozornost zaměřena na lyžování včetně monoski. Speciální výcvik plavání je i součástí výuky TV.


Financování


Studium na škole je bezplatné, neboť jde o státní zařízení, jehož zřizovatelem je MŠMT ČR.


Žáci přispívají na ubytování a stravu dle platných vyhlášek. V těch případech, kdy by ekonomické zázemí rodiny neumožňovalo pobyt na internátu, je potřeba zainteresovat obce nebo sociální instituce v bydlišti žáka. Řada studentů získává finanční podporu od některé z nadací nebo sponzorské dary, kterými pobyt v internátu zčásti nebo plně hradí.


Podle § 9 odst. 5 vyhlášky č.108/2005 Sb., o školských výchovných a ubytovacích zařízeních a školských účelových zařízeních je od poplatku za ubytování osvobozen žák

a) pokud je společně posuzovanou osobou pro nárok na sociální příplatek, který podle § 20 odst.1 zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, pobírá zákonný zástupce nebo jiná oprávněná osoba,

b) pokud má nárok na příspěvek na úhradu potřeb dítěte v pěstounské péči, který podle § 37 až 39 a § 43 zákona č. 117/1995 Sb., a tento příspěvek nebo jeho část je vyplácena.

Pro podrobnější informace se mohou potencionální žáci, jejich rodiče i zainteresovaná veřejnost obrátit na kancelář školy.



Oficiální název školy:


Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282



Kontakty


Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené

Obchodní 282

542 25 Janské Lázně

 

Telefon: 499 875 175

Fax: 499 875 234

E-mail: info(at)oajl.cz

http://www.oajl.cz

 

IČ: 49 290 274

bankovní spojení: 700 100 774/0600

 

 

„Že jsme byli šťastni, pochopíme až když se nám stane nějaké neštěstí. Hodnotu a důležitost zdraví objevíme, až když onemocníme. My dovedeme buď po štěstí toužit, anebo na ně vzpomínat.“ Dušan Radovič

„Až ti bude v životě nejhůř, otoč se ke slunci a všechny stíny padnou za tebe.“ John Lennon

„Vždycky se nám zdá lepší to, co nemůžeme dostat, než to, co už máme. V tom spočívá romantika a idiotství lidského života.“
Erich Maria Remarque

Náš Facebook

Doporučujeme

vozickar.com
holkynatahunaprahu.cz
vozejkov.cz
vozickar.com

Podporuje nás

joomlashine.com

Kurzovní lístek

Nahoru