Konec školního roku za

Koho by nepobavila situace, kdy k vám přijde někdo, jako Radim Fiala a zprvu tedy slušně pozdraví, ale hned na to požádá aulu plnou lidí o nabíječku ke svému mrtvému mobilu? A nebo je opřený o stůl a omylem si převrhne plechovku Coca-Coly na svůj "mrtvý" mobil, s poněkud sprostým anglickým výrazem, který zde, z profesionálních důvodů, nemohu uvést? Troufnu si říct, že tyto situace by nenechaly chladným nikoho, včetně mě.

Ano, byla jsem velice nervózní, když jsem v úterý 30. 1. čekala, i s dalšími studenty, na již zmíněného herce, Radima Fialu. Přejížděla jsem s vozíkem z jednoho rohu do druhého, kontrolovala schody a výtah a posléze jsem zažádala i o otevření okna. Zhruba za deset minut se ukázalo, že moje obavy a nervy byly naprosto zbytečné. Do skoro naplněné auly naší školy přišel úplně pohodový, slušný člověk a zároveň tolik očekávaný host. Pan Fiala byl naprosto uvolněný a sympatický už od první věty. S jeho povolením a častým výrokem "Vždyť jsme lidi," někteří z nás začali pořizovat fotky.

Pokud chcete vědět, na co všechno jsme se ho ptali, pokračujte dále... Oh a mimochodem, nabíječka se nakonec našla.

Jak moc dopředu natáčíte Ordinaci v růžové zahradě?

Sezóna končí v půlce června a teď točíme to, co má vyjít na jaře.

Ve filmu Tmavomodrý svět byla letadla Spitfire originál z Británie, nebo ne? A natáčelo se v České republice, nebo i někde jinde?

Dva byly půjčené z Británie, to byly originál Spitfiry a měl přiletět ještě třetí. Byl to jediný dochovaný Spitfire z kterého se mělo natáčet, byl takzvaně "cvičný" a cestou sem bohužel spadl. Byla to veliká škoda a těch pravých jsme se nemohli ani dotknout, nicméně ve filmu je vidět, jak do nich naskakujeme a to všechno byly makety. Některé byly tak dokonalé, že se i rozjížděly. Tohle všechno se natáčelo u nás v České republice. Natáčelo se asi na třech místech... jedno bylo letiště Mimoň u České Lípy, pak se točila nějaká část u Ostravy a pak i v Jihoafrické republice, kde jsem teda nebyl.

Jaký režisér je Jan Svěrák?

Skvělý. To je úplně normální člověk a to mám rád - když si dotyčný člověk na nic nehraje a umí to. Je jeden z těch géniů... opravdu skvělý kluk.

Jak jste se dostal k herectví?

Já jsem k herectví dostal vlastně náhodou, jak to většinou tak bývá. Moc dobře mi nešla matematika, chemie, fyzika a tak dál, znáte to...  nebyl jsem na tyhle věci prostě nadaný. A táhlo mě to nějak k divadlu, nevím proč, měl jsem to rád. Chodil jsem na kroužek do divadla Pírko v Brně a tam nás spíš učili mít rád to divadlo, a ne hrát. Učili nás improvizovat. A to mi zůstalo i do dneška. Měl jsem vlastně tři možnosti: jít pracovat jako horník, potom jít na vojnu, což se mi v té době nechtělo, a pak byla třetí možnost, kterou chtěli moji rodiče a to jsem je tehdy měl poslechnout - jít na kuchaře. To jsem v žádném případě nechtěl. Mým vysněným povoláním bylo herectví. No, kdybych je tehdy poslechl, mohl by jsem se mít daleko líp. Měl bych klid a navíc možná svoji restauraci, hotýlek... nebo bych byl na horách. A jelikož jsem se chtěl vyhnout učení a škole, šel jsem na konzervatoř, což je taky škola, ale jiného typu - není tam matematika, fyzika, chemie... ale bohužel je tam intonace, klavír, kytara a jevištní mluva a tak dále.

Chcete, aby se vaše děti ubíraly stejným směrem, jako vy?

Ne, v žádném případě. Já doufám, že budou mít rozum, jako někdo jiný, ne jako já. 

Kolik máte volného času?

Volný čas je právě to, co mi hrozně moc chybí. Navíc jsem se dal na filmovou a televizní produkci, takže toho času je opravdu málo. Když už nějaký mám, jsem v Rokytnici nad Jizerou a nebo jdu s kamarády na víno, nebo na pivo.

Máte nějaké koníčky i přesto, že je herectví na plný úvazek?

Když jsem míval více času, hrával jsem golf. Bohužel už ho ze zdravotních důvodů nemůžu hrát; rád lyžuji, ale bohužel kvůli času už to taky moc nedělám, a navíc mám po operaci kolene. Mám rád filmy a sleduji trendy v kinematografii.

Nebyl jste donucen, třeba od vaší rodiny, aby jste změnil povolání a mohl se jim více věnovat?

Když jsem byl v divadle, podporovala mě celá rodina a když jsem měl děti a StageArt, sám jsem poznal, že bych měl více času věnovat rodině. Takže spíš sám od sebe jsem pociťoval ten tlak, protože děti rostly a tohle všechno mi unikalo. Jednoduše člověk by měl vždy upřednostnit rodinu před prací.

Jaké scény, obecně, se Vám hrají nejhůře? 

Nejhůře se mi hrají postelové scény. Stalo se mi jednou, že přišla nová kolegyně a hned jsme měli takovou scénu hrát. Navíc je tam štáb. Ti lidé tam stojí, pozorují vás... stejně tak kameramani. Je to šílené. Navíc nemám rád "kašírování", takže je tam někdy obrovská sranda. A nejradši mám akční scény, kde můžete skákat, běhat a tak.

Je Ordinace požehnání, nebo prokletí?

Požehnání to bylo v tom, že jsem dostal práci. Na druhou stranu člověk ztrácí soukromí. 

Jak se Vám líbí v Krkonoších?

Velice. Jezdím si sem s rodinou odpočinout. Líbí se mi ta příroda.

Jak se Vám hraje postava Petra Hanáka, čím jste si podobní a čím naopak ne?

Spousta věcí je tam podobných, protože ho hraji já. Grimasy, pohyby... no a negativní věci? To s ním nemám vůbec nic společného.

Setkal jste se někdy s handicapovanými?

No jistě. Vzhledem k tomu kolik mám let, už by se to dalo předpokládat. Spolupracoval jsem s neslyšícími už i na škole, no a teď s nimi také pracuji. Občas se nějaký handicapovaný objeví v Ordinaci a teď si s jedním dopisuji. 

Věnujete se i nějaké dobročinnosti?

Stal jsem se garantem projektu pro lidi s roztroušenou sklerózou, jmenuje se to Překonej sám sebe a tam se snaží motivovat lidi k tomu, aby správně jedli, cvičili, začali se o sebe líp starat a chodili třeba ven. Jeden z důvodů této nemoci je nedostatek vitamínu D, což se málo ví. Je to zajímavé se s těmi lidmi setkávat.

Věnujete se dabingu?

Nevěnuji, protože jsem se to nenaučil, nejde mi to a nebaví mě to. Nedávno jsem ale daboval krále v Alence v říši divů 2 a měl jsem britský přízvuk. Takže dabing ne.

Jaká je Vaše vysněná role?

James Bond. Miloval jsem bondovky. Podíval bych se na nejhezčí místa na světě, hrál bych s nejkrásnějšími herečkami a dostal bych za to hodně peněz. 

Je Vaše žena také z branže?

Ne, naštěstí ne.

Jaký je Váš herecký vzor?

S tehdejší přítelkyní jsme šli do kina místo školy a dávali film Zuřící býk. Hrál tam, tehdy pro mě neznámý herec, Robert De Niro. Koukal jsem na to plátno a nevěřil vlastním očím. Ten film jsem za jeden den viděl třikrát. Hrál úplně neuvěřitelně a zpočátku to nebyl herec, ale taxikář. Takže bych si zahrál s ním.


Troufnu si říct, že tato beseda s Radimem Fialou měla veliký úspěch. Všichni zúčastnění se náramně pobavili, atmosféra byla velice uvolněná. Poznamenávám, že pan Fiala na konci pomohl sklidit židle v aule, a poté mu byla ukázána naše škola. 

Tímto bych chtěla poděkovat paní Honzíkové za zprostředkování besedy; Nikol Vlochové, Verče Jiráskové a Honzovi Písaříkovi za připravení otázek do klobouku a Domče Vyšinské a Katce Stříbrné za pořízení záznamu z besedy, který byl použit pouze pro účely tohoto článku.

Přidat komentář





Bezpečnostní kód
Obnovit

Nahoru