Konec školního roku za

Konto Bariéry zvýšilo příspěvky, kterými pomáhá lidem s handicapem financovat mechanické vozíky, zdravotní kočárky a sluchadla. Reagovalo tak na rostoucí ceny rehabilitačních a kompenzačních pomůcek a jejich příslušenství. Průměrně měsíčně mezi lidi s handicapem rozdělí více než milion korun. O zvednutí příspěvků rozhodla Rada Konta Bariéry na zasedání 6. května. Členové Rady se shodli na tom, že pojišťovny, jejichž příspěvek tvoří základ financování pomůcek pro lidi s postižením, přispívají vysokými částkami. I tak však zbývají vysoké doplatky.

„To, že můžeme více přispívat na vozíky nebo sluchadla, je především díky důvěře a přízni našich dárců. Jejich pomoc je pravidelná, každý měsíc pošle příspěvek na Konto Bariéry více než 40 tisíc lidí,“ říká ředitelka Konta Bariéry Božena Jirků. „Důvěry si nesmírně vážíme, každou žádost o příspěvek pečlivě prověřujeme a posléze proplácíme faktury za jednotlivé pomůcky. Jsme ale rádi, že nyní je naše pomoc ještě citelnější,“ dodává.

Na dražší mechanické vozíky (v cenové hladině nad 50 tisíc korun) nyní Konto Bariéry přispívá částkou 20 tisíc místo původních 13; u levnějších vozíků se příspěvek zvýšil na 15 tisíc; to je i výše příspěvku na zdravotní kočárky; a příspěvek na sluchadla se zvýšil na 8 tisíc korun na jedno ucho, resp. 16 na obě z původních 12 tisíc korun. Cena jednoho sluchadla se může vyšplhat až na 25 tisíc korun. Zdravotní pojišťovny přispívají částkou 5900 korun na jedno ucho. Žadatelé – mezi nimiž jsou často rodiče malých dětí, pro které je rychlé pořízení sluchadel zásadní, tak musí ještě nemalou částku doplatit.

Vysoké jsou i ceny mechanických vozíků – tzv. aktivních – tedy ovladatelnějších, z lehčích materiálů, doplněných nezbytným příslušenstvím jako nastavitelné opěrky zad, područek atp. Lidé s handicapem na vozíku mnohdy tráví celý den, jejich kvalita a především hmotnost je tedy zásadní. Cena takových vozíků hravě překročí 50 tisíc korun.

Na Konto Bariéry se každý měsíc se žádostí o příspěvek obrátí na 80 žadatelů o pomoc. Až na výjimky jsou všechny žádosti podpořeny a celková částka, která mezi ně putuje, přesahuje milion korun. Škála pomoci je velmi široká, od výše zmíněných pomůcek přes příspěvek na bezbariérové úpravy bytů, přestavby automobilů na ruční řízení nebo elektrické vozíky. Tyto žádosti a výši jejich podpory posuzuje Rada Konta Bariéry individuálně.

Zdroj: Kristina Jakubcová, helpnet.cz

Přidat komentář





Bezpečnostní kód
Obnovit

Náš Facebook

Doporučujeme

vozickar.com
holkynatahunaprahu.cz
vozejkov.cz
vozickar.com

Podporuje nás

joomlashine.com

Kurzovní lístek

Nahoru