Konec školního roku za

Správní rada Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) schválila na svém zasedání v Berlíně prvních šestnáct sportů, které se objeví na programu paralympijských her v Tokiu 2020. Je mezi nimi i badminton, který si v japonské metropoli odbude za šest let paralympijskou premiéru. Konečné rozhodnutí o zbývajících osmi sportech padne v lednu.

Do programu Her v Tokiu může být zařazeno maximálně 23 sportů, ale IPC může schválit i nižší počet, pokud to uzná za vhodné. Všechny sporty, které měly zájem o zařazení do programu Her, měly možnost poslat žádost do 28. července 2014. Z nich bylo čtyřiadvacet způsobilých, z toho dvaadvacet se jich představí už v Riu 2016.

 

Šestnáctku sportů, které už IPC pro Tokiu schválil, tvoří: atletika, lukostřelba, badminton, boccia, jezdectví, goalball, powerlifting, veslování, střelba, volejbal sedících, plavání, stolní tenis, triatlon, basketbal pro vozíčkáře, rugby pro vozíčkáře a tenis pro vozíčkáře. Na další rozhodnutí Správní rady IPC, které bude uskutečněno v lednu na dalším zasedání, čekají kanoistika, cyklistika, fotbal pěti proti pěti, fotbal sedmi proti sedmi, judo, taekwondo, plachtění a šerm pro vozíčkáře.


Sporty jsou posuzovány z hlediska celosvětové účasti, čtvrtletního programu, klasifikace sportovců, antidopingového programu, pravidel a předpisů a iniciativy, kterou jeho představitelé podnikli pro to, aby byl jejich sport atraktivnější a populárnější.



„Naším cílem je zajistit, aby paralympijské hry v Tokiu měly svěží sportovní program. Rád bych tímto poděkoval všem, kteří za své sporty předložili žádosti. Prošly pečlivým procesem přezkoumání a byly hodnoceny podle stejných kritérií. I když za šest let můžeme vidět na Hrách až třiadvacet sportů, máme také možnost snížit jejich počet, abychom zajistili, že máme atraktivní para-program,“ vysvětlil prezident IPC Sir Philip Craven.

„Rád bych také pogratuloval šestnácti sportům, které už byly pro Tokio 2020 schváleny, především pak badmintonu, který před čtyřmi lety do programu pro Londýn zahrnut nebyl, ale letos podal velmi přesvědčivou přihlášku. IPC se těší na spolupráci s Mezinárodní badmintonovou federací,“ uvedl Sir Philip.

„U ostatních osmi sportů jsme identifikovali řadu otázek, které by měly být zodpovězeny, Mezinárodní cyklistická federace zase podala žádost příliš pozdě, a proto musí být teprve posouzena. Všech zbývajících osm sportů musí teď poskytnout další informace o problémech zjištěných při přezkumu, pokud chtějí zůstat součástí nebo se připojit do paralympijského programu,“ doplnil prezident IPC.

V současnosti jsou na programu letních paralympijských her pro Rio 2016 atletika, lukostřelba, boccia, kanoistika, jezdectví, fotbal pět proti pěti, fotbal sedmi proti sedmi, goalball, judo, powerlifting, veslování, plachtění, střelba, volejbal sedících, plavání, stolní tenis, triatlon, basketbal, šerm, rugby a __tenis pro vozíčkáře, debut si v Riu odbudou para-kanoistika a para-trialton.

Od prvních paralympijských her v Římě 1960 Hry neustále narůstají co do počtu sportovců i velikosti. První paralympiády se zúčastnily čtyři stovky atletů z 23 zemí, kteří se utkali v osmi sportech – lukostřelba, atletika, šipky, snooker, plavání, stolní tenis, šerm pro vozíčkáře a basketbal pro vozíčkáře.

V Londýně 2012 se Her zúčastnilo rekordních 4237 sportovců ze 164 zemí, kteří se utkali o 503 sad medailí napříč dvaceti sporty. Hry shlédlo globální publikum 3,8 miliardy lidí a prodáno bylo 2,78 milionů lístků. To udělalo z paralympiády třetí nejmasovější sportovní akci na světě, po olympiádě a mistrovství světa ve fotbale.

V roce 2010 žádaly o zařazení do paralympijského programu pro Rio 2016 neúspěšně badminton, basketbal pro mentálně handicapované, golf, fotbal pro hráče na elektrickém vozíku a taekwondo. Správní rada tehdy vybrala do programu kanoistiku a triatlon.

Paralympijské hry v Tokiu se uskuteční v termínu 25. srpna – 6. září 2020.

Autor
: Tereza Jelínková
Zdroj: ČPV

Přidat komentář





Bezpečnostní kód
Obnovit

Nahoru