Konec školního roku za

Od ledna příštího roku vzniknou nově pouze dvě dávky, a to příspěvek na mobilitu a příspěvek na zvláštní pomůcku. Systém administrace a samotná výplata těchto dávek bude zajištěna na jednom místě v rámci Úřadu práce ČR, resp. jeho krajských poboček.

Příspěvek na mobilitu

Jedná se o opakující se nárokovou dávku, která bude poskytována osobám starším jednoho roku, které nejsou schopny zvládat základní životní potřeby v oblasti mobility nebo orientace.

Výše příspěvku na mobilitu bude v jednotné výši 400 Kč měsíčně.

O dávce rozhodne Úřad práce ČR, resp. krajské pobočky ÚP.

Příspěvek na zvláštní pomůcku

Jedná se o jednorázovou nárokovou dávku, která je určena osobám s těžkou vadou nosného nebo pohybového ústrojí, těžkým sluchovým nebo těžkým zrakovým postižením nebo těžkým mentálním postižením.

O dávce rozhodne Úřad práce ČR, resp. krajské pobočky ÚP.

Součet vyplácených příspěvků na zvláštní pomůcku nesmí v 60 kalendářních měsících po sobě jdoucích přesáhnout částku 800 000 Kč (z vyplacených částek se při součtu odečítají ty částky, které osoba v  tomto období vrátila nebo jejichž vrácení bylo prominuto).

Dávka je zaměřena na pomoc v oblasti pomůcek (které umožňují sebeobsluhu, slouží  k získávání informací nebo ke styku s okolím apod.), na zakoupení a úpravy motorového vozidla a úpravy bytu.  
 
Příspěvek se poskytne v těchto případech:

a) příspěvek na zvláštní pomůcku:
 

  • pokud cena pořízení zvláštní pomůcky bude nižší než 24 000 Kč, poskytne se příspěvek jen v případě, pokud je příjem osoby (nebo osob s ní společně posuzovaných) nižší než osminásobek životního minima; v případech hodných zvláštního zřetele lze poskytnout příspěvek, i když příjem přesahuje uvedenou částku životního minima. Výše příspěvku se stanoví tak, aby spoluúčast osoby činila 10 % z předpokládané nebo již zaplacené ceny pomůcky, nejméně však 1 000 Kč
  • pokud cena pořízení zvláštní pomůcky bude vyšší než 24 000 Kč, spoluúčast osoby či osob společně posuzovaných bude činit také 10 % z této ceny
  • pokud osoba nebude mít dostatek finančních prostředků na zaplacení spoluúčasti, krajská pobočka ÚP s přihlédnutím na celkové sociální a majetkové poměry osoby či společně posuzovaných osob může určit nižší výši spoluúčasti, minimálně však 1 000 Kč
  • maximální výše příspěvku nesmí být vyšší než 350 000 Kč

    b) příspěvek na pořízení motorového vozidla:

  • výše příspěvku se stanoví s přihlédnutím k četnosti a důvodu dopravy a také k příjmu osoby či osob s ní společně posuzovaných podle zákona o životním a existenčním minimu a k celkovým sociálním a majetkovým poměrům
  • maximální výše příspěvku na pořízení motorového vozidla nesmí přesáhnout částku 200 000 Kč; opětovně lze příspěvek přiznat po uplynutí 10 let.

Celé znění zákona najdete na stránkách Senátu. 

 

Zdroj: Alfabet.cz

Přidat komentář





Bezpečnostní kód
Obnovit

Náš Facebook

Doporučujeme

vozickar.com
holkynatahunaprahu.cz
vozejkov.cz
vozickar.com

Podporuje nás

joomlashine.com

Kurzovní lístek

Nahoru