Konec školního roku za

Praha 2. září (ČTK) - Ministerstvo financí chce do konce listopadu předložit vládě návrh na privatizaci Státních léčebných lázní Janské Lázně. Do soukromých rukou tak míří poslední z někdejších státních lázní, píšou dnešní Lidové noviny (LN). Podle LN se lázně mají prodat ve veřejné soutěži se základní cenou 508 milionů, odborníci přitom jejich cenu odhadují na minimálně 870 milionů korun.

Majetek zahrnuje čtvrtinu centra Janských Lázní, celkem deset budov včetně dětské léčebny Vesna a kolonády, navíc 180 bytů. Lázně jsou světoznámé díky úspěchům v léčbě dětské obrny. Konečnou cenu určí vítěz výběrového řízením, pro porovnání ji necháme odhadnou znalcem," řekla LN Veronika Lukášová z MF.

Účetní hodnota 508 milionů vychází podle MF ze tři roky starého privatizačního projektu. Podle informací LN měly být tehdy lázně prodány firmě Česko-moravská lázeňská, tedy předem vybranému uchazeči. Polovinu této firmy vlastní místopředseda ODS Pavel Drobil, druhou polovinu šéf Lázní Darkov Jaroslav Čanek.

Také tehdy si privatizátoři nechali cenu odhadnout znalcem, který tržní hodnotu stanovil pod 500 milionů, tedy ještě niž, neb byla účetní cena.Prodej tehdy prosazoval ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Ovšem na jaře 2009 padla vláda Mirka Topolánka (ODS) a Julínek nestihl prodej Drobilově firmě dokončit.

Zda bude mít firma Drobila a Čáka zájem o privatizaci lázní i nyní, když bude muset soutěžit, není jasné. "Neznáme podmínky tendru, nevíme, v jaké kondici lázně jsou. Já už roky nejsem v řídících orgánech, nevím, jak se firma rozhodne. Jsem jen akcionář," řekl Drobil LN.

Přidat komentář





Bezpečnostní kód
Obnovit

Náš Facebook

Doporučujeme

vozickar.com
holkynatahunaprahu.cz
vozejkov.cz
vozickar.com

Podporuje nás

joomlashine.com

Kurzovní lístek

Nahoru