Konec školního roku za

Obchodní akademie v Janských Lázních nabízí tři typy studia. Jde o školu speciální, protože zde studují hlavně mladí lidé se zdravotními a pohybovými problémy. Ke studiu lze přijmout i uchazeče bez zdravotního omezení. Součástí školy je tělocvična, bazén, školní jídelna a internát. Ten je situován tak, že budova školy je chodbami spojena se třemi ubytovacími domy. V každém z těchto pavilonů je dvanáct dvou až třílůžkových pokojů s potřebným příslušenstvím a zázemím. K dispozici jsou počítačové učebny a bezplatný stálý přístup na internet ve škole, za příplatek i na internátu.


Studium na speciální škole


Obor obchodní akademie je čtyřletý, ale délka studia se může s ohledem na zdravotní stav studenta individuálně prodloužit o jeden nebo dva roky. To umožňuje kombinovat rozvrh výuky s rehabilitací a je výhodou pro ty, kteří potřebují více času na přesuny, běžné denní aktivity a přípravu na výuku. Obchodní škola je dvouletá a její úspěšní absolventi mohou přestoupit na maturitní studium nebo pokračovat na dvouletých nástavbách ukončených maturitou. Také tento obor se může s ohledem na zdravotní stav studenta individuálně prodloužit o jeden nebo dva roky. Praktická škola je rovněž dvouletá. Jsou do ní přijímáni hlavně ti uchazeči, kteří nedokončili celou ZŠ nebo ukončili zvláštní školu. Může být ovšem i vhodným vzdělávacím prostředím pro ty mladé lidi, kteří potřebují uspořádat vědomosti a dovednosti v situaci, kdy zdravotní potíže a změny znemožnily řádnou docházku do základní školy nebo nějak snížily psychickou výkonnost po jejím dokončení. Také tento obor se může s ohledem na zdravotní stav studenta individuálně prodloužit o jeden nebo dva roky.

V odůvodněných případech mohou na méně náročný typ studia přecházet v průběhu prvního ročníku ti žáci OA, kteří během studia zjistí, že jejich onemocnění nebo postižení jim neumožní aspirovat na maturitní studium. V opačné situaci umožňujeme, aby žák úspěšný na obchodní škole pokračoval k maturitě na obchodní akademii. Tyto případy řeší škola ve spolupráci se Speciálním pedagogickým centrem individuálně, podle prospěchu a zdravotního stavu studenta. Stejně individuálně řešíme případy lidí, u kterých dojde již v dospělosti ke změně pohybových schopností úrazem nebo onemocněním v takové míře, že nejsou schopni dále vykonávat své původní povolání a přitom mají dostatek motivace a psychických schopností rekvalifikovat se formou řádného studia.


Hlavní nabídka školy nevychází z vyhraněných doplňkových vzdělávacích programů, ale z toho, že je zcela bezbariérová a umožňuje vzdělávání i studentům se závažnou pohybovou poruchou. Pozornost je přirozeně věnována výuce jazyků a výpočetní technice jako oblastem, ve kterých se mohou dobře profesně uplatnit i lidé s výrazným motorickým omezením. Volitelné předměty i mimoškolní aktivity jsou cíleny na rozvíjení soběstačnosti a samostatnosti. Organizace výuky se přizpůsobuje zdravotnímu stavu žáků.


V objektu školy sídlí rehabilitační pracoviště s odborným personálem, které poskytuje péči dle předpisu lékaře.


V internátu, kde jsou studenti ubytováni, je trvalá služba zdravotní sestry. Sestry úzce spolupracují s vychovateli. Zejména však společně s asistenty poskytují ošetřovatelskou péči těm studentům, kteří nejsou soběstační nebo pravidelně potřebují servis a pomoc zdravotníka.


Ve škole dále sídlí Speciální pedagogické centrum (SPC). Zajišťuje žákům i jejich rodinám kontakt s odborníky - lékařem, sociální pracovnicí, speciálními pedagogy a psychologem. Smyslem SPC je pomoc rodinám s pohybově postiženými dětmi především z krkonošské části východočeského regionu. Samotná škola ovšem přijímá žáky z celé ČR.


Na škole působí 2 sportovní kluby. Jejich trenéři ve spolupráci s kvalifikovanými vychovateli se odborně zaměřují na rozvíjení sportů vhodných pro tělesně postižené, jako je plavání, florbal, boccia, cyklistika, atletika, závěsný kuželník, šachy, lukostřelba, curling. V zimním období je pozornost zaměřena na lyžování včetně monoski. Speciální výcvik plavání je i součástí výuky TV.


Financování


Studium na škole je bezplatné, neboť jde o státní zařízení, jehož zřizovatelem je MŠMT ČR.


Žáci přispívají na ubytování a stravu dle platných vyhlášek. V těch případech, kdy by ekonomické zázemí rodiny neumožňovalo pobyt na internátu, je potřeba zainteresovat obce nebo sociální instituce v bydlišti žáka. Řada studentů získává finanční podporu od některé z nadací nebo sponzorské dary, kterými pobyt v internátu zčásti nebo plně hradí.


Podle § 9 odst. 5 vyhlášky č.108/2005 Sb., o školských výchovných a ubytovacích zařízeních a školských účelových zařízeních je od poplatku za ubytování osvobozen žák

a) pokud je společně posuzovanou osobou pro nárok na sociální příplatek, který podle § 20 odst.1 zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, pobírá zákonný zástupce nebo jiná oprávněná osoba,

b) pokud má nárok na příspěvek na úhradu potřeb dítěte v pěstounské péči, který podle § 37 až 39 a § 43 zákona č. 117/1995 Sb., a tento příspěvek nebo jeho část je vyplácena.

Pro podrobnější informace se mohou potencionální žáci, jejich rodiče i zainteresovaná veřejnost obrátit na kancelář školy.



Oficiální název školy:


Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282



Kontakty


Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené

Obchodní 282

542 25 Janské Lázně

 

Telefon: 499 875 175

Fax: 499 875 234

E-mail: info(at)oajl.cz

http://www.oajl.cz

 

IČ: 49 290 274

bankovní spojení: 700 100 774/0600

 

 

Přidat komentář





Bezpečnostní kód
Obnovit

Náš Facebook

Doporučujeme

vozickar.com
holkynatahunaprahu.cz
vozejkov.cz
vozickar.com

Podporuje nás

joomlashine.com

Kurzovní lístek

Nahoru