Konec školního roku za

Střední škola Olgy Havlové, Janské Lázně

Foto školy

Poloha

Lázeňské městečko Janské Lázně leží v okrese Trutnov, na úpatí Černé hory. Zdejší lázně mají staletou tradici v léčení a rehabilitaci nemocných nervových a nemocí pohybového ústrojí.


Historie

V letech 1992 - 1994 byla v blízkosti lázní vybudována ojedinělá střední škola pro tělesně postižené. Dne 16. 9. 1994 byla škola slavnostně otevřena za účasti paní Olgy Havlové.

Architektonické řešení školy uplatňuje všechny současné moderní požadavky na prostředí pro vzdělávání studentů se speciálními potřebami.


Škola, internát

Typ školy: speciální škola pro tělesně postižené.

Zřizovatel: MŠMT ČR.

Kapacita školy: 102 studentů.

Kapacita internátu: 90 míst.

Věk: od ukončení základního vzdělání po dospělé.

Strava: celodenní (oběd - výběr ze 2 jídel).

Ubytování: domov mládeže s celotýdenním provozem (přibližně 6 povinných odjezdů za rok) nebo každodenní dojíždění.

Poplatky: bezplatné studium, strava a ubytování dle vyhlášky.



Informace o zařízení

Škola má celostátní působnost a je určena pro studenty s postižením pohybového aparátu, a to i se závažnou poruchou motoriky.

V budově školy sídlí rehabilitační pracoviště s odborným personálem, které poskytuje péči dle předpisu lékaře. V domově mládeže, kde jsou studenti ubytování, je trvalá služba zdravotní sestry spolupracující s vychovateli.

V době mimo vyučování mají studenti možnost se zapojit do zájmových aktivit zajišťovaných internátem, školou, nebo školním klubem. Studenti mohou navštěvovat hudební , grafický či výtvarný klub, oddíly florbalu, boccie, plavání, lukostřelby, nebo stolního tenisu. Více o volnočasových aktivitách naleznete v sekci Internát a Školní klub.



Stavební řešení školy

V zcela bezbariérovém objektu je západní křídlo s učebnami a kabinety, v přízemí se nachází jídelna. Střední blok má vstupní halu, aulu, rehabilitační oddělení a Speciální pedagogické centrum. Východní blok zahrnuje bazén, tělocvičnu, garáže a oddechový prostor. Budova školy je krytými chodbami spojena se třemi ubytovacími objekty domova mládeže. V každém pavilonu je 12 dvoulůžkových pokojů s potřebným příslušenstvím a zázemím.

Nahoru